Son Konular

14 Ağustos 2014 Perşembe

Ebola Virüsü nedir

Yazar : uğur çiçek | Tarih|Saat : 14 Ağustos 2014 Perşembe | 04:12 | Etiketler : | | | | | | | Yorum yok
Ebola


Afrika'da bir çok insanın ölümüne sebep olan Ebola virüsü , öyle tehlikeli ki tedavisi bulunmadığı ve bulaşıcı olduğu için insanlar cesetlerin yanına bile yaklaşamıyor.



Ebola virüsü nedir ve nasıl bulaşır ?

Ebola virüsü, insanlarda ve insan dışı primatlarda viral hemorajik ateş şeklinde ciddi hastalık formlarına yol açan virüstür. Dünya Sağlık Örgütü tarafından 4. Risk Grubu Patojen olarak kabul edilmektedir.

Tanımlanabilen üç Ebola virüsü vardır.

1.) Ebola Sudan

2.)Ebola Reston

3.)Ebola Fildişi Kıyısı

EBOLA  BELİRTİLERİ NELERDİR?

Ebola'nın nın tüm hastalardaki semptom ve bulguları aynı olmamaktadır. Bildirilen vakalar da görülen semptomların sıklığını göre aşağıdaki tabloda semptomlar belirtilmiştir.

Virüsle Enfekte olduktan sonraki birkaç gün içinde, Ebola Hastalarının Çoğunda görülen genel semptomlar, Yüksek Ateş, Baş ağrısı Kas Ağrısı, Mide Ağrısı.Güçsüzlük, Diyare olarak belirtilmiş ancak diğer semptomlara da yer verilmiştir. Bunlar, Boğazda acıma hissi, hıçkırık, raş, gözde kaşıntı ve kızarıklık, kan kusma, kanlı diyare'dir.

Virüsle Enfekte olduktan sonraki birkaç hafta içinde görülen semptomlar ise göğüs ağrısı, körlük, kanama, şok ve ölüm olarak belirtilmektedir.


EBOLA VİRÜSÜNDEN KORUNMA YÖNTEMLERİ

Ebola Hemorajik Ateşi’nden korunma konusunda birçok zorluklar vardır. Ebola Hemorajik Ateşi ile insanların tam olarak nasıl enfekte oldukları bilinmediğinden az sayıda temel korunma tedbiri vardır.

Ebola Hemorajik Ateşinden etkilenen bölgelerde yaşayan insanların hastalıktan korunmak için aşağıdaki önlemlere uymaları tavsiye edilir.

- Diğer bulaşıcı hastalıklarda olduğu gibi hastalığı önlemenin en önemli uygulamalarından biri ellerin düzenli olarak yıkanmasıdır. Ellerinizin su ve sabunla yıkanması (ya da sabun bulunmadığı yerlerde ve ellerin açıkça kan ve vücut sıvılarıyla kirli olduğu durumlarda susuz Alkol-bazlı el losyonun kullanılması) cildinizden potansiyel enfekte materyalleri uzaklaştırır ve hastalığının geçişini önler.

- Eldiven kullanılan durumlarda eldivenleri çıkarmadan önce su ve sabunla yıkayınız ve eldivenleri çıkardıktan sonra da ellerinizi yıkayınız.

- Ölü hayvanlarla, özellikle de primatlarla temastan kaçınınız.

- Yerel pazarlarda tüketim için satılan primatlar dahil vahşi hayvanların etini yemeyiniz.

İSTANBUL'DA EBOLA ŞÜPHESİ

Nijerya Lagos'tan Sabah saatlerinde İstanbul'a inen Türk Hava Yolları uçağında bulunan Afrikalı kadın bir yolcu çocuğuyla beraber sağlık kuruluşuna sevk edildi.

Nijerya Lagos'tan sabah saatlerinde İstanbul'a inen Türk Hava Yolları uçağında bulunan Afrikalı kadın bir yolcu ve çocuğu sağlık durumundaki şüphe nedeniyle Haseki Devlet Hastanesi'ne sevk edildi. Ebola virüsünün belirtilerinden olan yüksek ateş ve kusma şikayetleri yaşayan kadın Atatürk havalimanından ambulansla hastaneye nakledildi. Kadının 3 yaşlarındaki çocuğunun ateşinin olmadığı belirtildi.
Nijeryalı kadın ve çocuğu için Haseki Devlet Hastanesi'nde özel önlemler alındı. Kadın ve çocuğun içinde bulunduğu ambulans intaniye servisi önüne yaklaşık 2 saat, saat (11:30'dan 13:20'ye kadar) bekletildi. Bu sürede pasaport kontrollerini yapan özel kıyafetli sağlık görevlileri, sık sık ambulans kapısını açarak hastayı kontrol etti. Uzun bekleyişin ardından özel kıyafetli sağlık görevlileri, Afrika uyruklu kadını tekerlekli sandalyeyle hastaneye nakletti. Küçük çocuk ise doktor nezaretinde yürüyerek binaya girdi.
author

Yazar : Emre ÖZDEMİR

2005 yılından beri ilginç bir merak duygusu ile başlayan bilgisayar ve teknoloji dünyası, merakım sayesinde sürekli genişleyen bilgi ağacımı her zaman genişletmeye özen gösterdim. Amacım sadece bir iş sahibi olmak değil, aynı zamanda gelecek adına Bilgi, Bilişim, Internet ve Teknoloji gibi alanlarda insanoğlu ve Vatan’ım için yararlı bir şeyler yapabilmeyi hedeflemekte oldu.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Data Vizyon 2009 © 2014. All Rights Reserved. - Edit by Emre ÖZDEMİR Powered By Blogger